Minnesmerket Cissi Klein-statuen er fredet

Cissi Klein-statuen avbildet sammen med riksantikvar Hanna Geiran, ordfører i Trondheim, Rita Ottervik og fylkesordfører Tore O. Sandvik.
Minnesmerket Cissi Klein-statuen ble fredag 25. november fredet av riksantikvar Hanna Geiran (t.h). Fylkesordfører, Tore O. Sandvik og ordfører i Trondheim, Rita Ottervik deltok på fredningsseremonien.

Trønderjenta Cissi Klein ble hentet ut av sitt hjem i Trondheim og deportert til Auschwitz i 1943. Fredag 25. november ble minnesmerket over henne fredet av Riksantikvaren.

– Vi minnes en 13 år gammel skolejente som vårt symbol på krigens grusomheter og som en påminnelse om farene ved å rangere mennesker etter gruppetilhørighet, sa fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Han påpekte at vi har mange forskjellige trosretninger, etnisiteter, legninger, kulturer og språk i Trøndelag, men at vi alle trøndere.

– Det betyr ikke at vi er mer verd enn andre, men det betyr at vi sammen utgjør et fellesskap – et fellesskap som er sterkere nettopp fordi vi er ulike, ikke på tross av det.

Cissi Klein på benken (statue) med publikum på fredningsserremonien foran seg.
Statuen av Cissi Klein som sitter på benken på Museumsplass på Kalvskinnet i Trondheim er til minne om henne og alle våre jødiske barn og tenåringer som ble myrdet i Auschwitz.

 

Fredet av Riksantikvaren

Det var en sterk og verdig fredningsmarkering som ble gjennomført med taler fra blant annet folkevalgte og Det jødiske samfunn. Barn ved Birralee international school sang «Where have all the flowers gone».  Det var riksantikvar Hanna Geiran som fredet minnesmerket over Cissi Klein.

– Å frede dette minnesmerket er ingen verdinøytral handling. Det sier noe om hvem vi var, hvem vi er i dag og hvem vi vil at vi skal være i morgen. Det skal minne oss om at Norge er et sted som skal ha plass til alle, sa Geiran.

Fredningen blir gjort i forbindelse med 80-års markeringen for deportasjonen. Formålet er å ta vare på kulturminnet som et kulturhistorisk viktig minnesmerke til minne om våre jødiske barn og tenåringer som ble myrdet i Auschwitz i mars 1943.

Trøndelag fylkeskommune har utarbeidet forslag til fredning. Det Jødiske Samfunn i Trondheim, Jødisk museum i Trondheim og Trondheim kommune har også vært med i samarbeidet om fredningen.

Cissi Klein videregående skole

I 2021 vedtok et enstemmig fylkesting å gi den nye videregående skolen på Strindheim navnet Cissi Klein videregående skole. Til stede på fredningsmarkeringen var rektor ved skolen Elisabeth Tandstad og elevrådsleder Sarah Stevens.

Rektor Elisabeth Tandstad og elevrådsleder Sara Stevens ved Cissi Klein videregående skole står ved siden av Cissi Klein-statuen.
Rektor Elisabeth Tandstad og elevrådsleder Sarah Stevens ved Cissi Klein videregående skole deltok på fredningsseremonien.

– I jødisk kultur sies det at du dør to ganger, den ene gangen når du dør og den andre gangen når navnet ditt sies for siste gang. Ved å få en skole kalt opp etter seg vil vi holde liv i historien hennes, sa rektor Elisabeth Tandstad.

Klassen VG3 dans ved Cissi Klein videregående skole danser i parken på Museumsplass.
Klassen VG3 dans ved Cissi Klein videregående skole var også med på seremonien og fremførte dansen «Aldri Glemme»

Første trøndersk-jødiske kulturminne

Fredningen skjer med bakgrunn i Riksantikvarens satsing på nasjonale minoriteters kulturminner. Bakgrunnen for denne nasjonale satsingen var en kartlegging av fredete kulturminner i Norge i 2011, der det ble avdekket at svært få kulturminner knyttet til nasjonale minoriteter var representert på fredningslisten. I etterkant av kartleggingen ble et utvalg av jødiske kulturmiljøer i Norge valgt ut for fredning. Minnesmerket Cissi Klein-statuen er det første trøndersk-jødiske kulturminnet som fredes.

Cissi Klein og hennes familie bodde i 2. etasje på Museumsplass 3, i dag Hans Hagerups gate 5, som er en av gårdene som omkranser parken. Foran bygården er det plassert snublesteiner. Sammenhengen mellom elementene gjør at også deler av parken og Cissi Kleins gate er omfattet av fredningen.

Cissi Klein

Cissi Klein ble født 29. april 1929 i Narvik. I 1935 begynte Cissi på Kalvskinnet skole og hun gikk i 7. klasse da andre verdenskrig brøt ut i Norge. En dag i november 1942, ble den 13-årige Cissi hentet ut av klasserommet og ført til familiens leilighet, som nå var en av tre interneringsleiligheter i Trondheim for jødiske kvinner og barn. Jødiske menn var allerede arrestert 6. oktober samme år og satt fengslet på Falstad fangeleir utenfor Levanger.

Den 25. november 1942 ble hele familien Klein sendt til Bredtveit fengsel i Oslo. Sammen med sin far og bror ble hun deportert med skipet «Gotenland» til Auschwitz. Da de ankom Auschwitz 3. mars 1943 ble alle tre sendt direkte til gasskamrene og drept. Cissis mor kom på sykehus i Oslo, og flyktet etter hvert til Sverige.

Om minnesmerket

Minnesmerket ble gitt av Trondhjemmere til 1000-årsjubileet i 1997. Cissi Klein-statuen er utført av Tone Ek og Tore Bjørn Skjølsvik og eies i dag av Trondheim kommune. Statuen ble avduket 6. oktober 1997, på årsdagen for aksjonen mot jødene, den 6. oktober 1942.

Kontaktperson