Matfest for matmanifest

Trøndersk matmanifest er ti år. Dagen ble markert på ungdomsskoler over hele fylket. Elevene laget en to-retters lunsj med kortreiste godsaker.

Foto: Elin Solvang

 

Matfest på skolekjøkkenet

På Selsbakk skole i Trondheim er mange hender i sving. Mandelpotetstappa skal bli kremete, laksen saftig, panna cottaen stiv og hollandaisesausen må på magisk vis bli en silkemyk, krydret kombinasjon av egg og smør.

Mens elevene er i full gang med å lage cajunkrydret laks med eplemostglaserte grønnsaker og den lekre potetstappa ser Brit Melting fra Oi! Trøndersk mat og drikke imponert på.

FOTO: Wil Lee-Wright/Oi! Trøndersk Mat og Drikke

 

- Denne dagen skaper en stolthet over at vi er i den matregionen vi er i. Det at vi får oppleve å lage denne gode maten og å sitte sammen under dette måltidet tror jeg blir en døråpner for at de ser karrieremulighetene innenfor restaurant- og matfag og det å drive med matproduksjon.

Over 40 skoler var med på å lage festlunsj denne dagen. Melting sier det var avgjørende at elevene fikk jobbe med gode råvarer denne dagen: 

- Vi har jo råvarer i verdensklasse, både sjømat og jordbruksprodukter, fra hav til fjell. Vår region har det beste, så vi kan si "ingen over, ingen ved siden".

Etter en imponerende kjekkeninnsats serverte ungdommene det lekre måltidet til gjestene. På grunn av koronapandemien var gjestelista litt begrenset, men rektor og de andre heldige storkoste seg med måltidet. Ta bare en titt på den lekre laksen. Jeg noterer meg trikset med å legge en tynn skive smør oppå, for så å krydre smørskiva. Det trekker perfekt inn i laksen.

Foto: Elin Solvang

 

Ti år med trøndersk matstolthet

De gikk i barnehagen, niendeklassingene ved Selsbakk skole, da trøndersk matmanifest ble undertegnet i 2011. Manifestet ble undertegnet av ti innflytelsesrike personer og målet var å utvikle Trøndelag som matregion.

Tre Michelinstjerner og mange, mange gode måltider siden da er det nok mange som vil si at Trøndelag har lykkes.

Her leser du mer om matmanifestet og hva som har skjedd siden da.

 

Fylkesordføreren har skrevet om stolthet og resultater i denne kronikken sammen med styreleder i Oi!, Ida Stuberg.

Her ser du hvilke av fylkeskommunens videregående skoler som har restaurant- og matfag.