Klimagassutslippene øker i Trøndelag

Fabrikkpiper med hvit røyk.
Illustrasjonsfoto (Getty Images)

Klimagassutslippene i Trøndelag har økt med 10,5% siden 2009. Trøndelag er dermed det fylket i landet som har hatt størst økning i klimagassutslipp i perioden 2009-2022.

Totalt for fylkene har de direkte klimagassutslippene gått ned med -8,7 % i perioden 2009-2022. Utslippene i Trøndelag har imidlertid økt med 10,5 %.  I tillegg til Trøndelag, så har Nordland (4,4 %), Agder (2,0 %) og Vestland (0,4 %) også hatt en økning i utslipp. Alle andre fylker har hatt en nedgang.

Klimagassutslippene i Trøndelag økte med 2,1 % i 2022.

Resultatene vi omtaler er hentet fra Miljødirektoratets nyeste beregninger.

Endring i direkte klimagassutslipp i perioden 2009-2022 fordelt på landets fylker.
Endring i direkte klimagassutslipp i perioden 2009-2022 fordelt på landets fylker.

Fylkestinget har fulgt opp de nasjonale målene som er satt og vedtatt at Trøndelag skal halvere klimautslippene innen 2030. Utviklingen de siste årene viser dessverre at fylket beveger seg i feil retning. Nå vil fylkespolitikerne etablere et eget hovedutvalg for beredskap, natur og klima for å bidra til å snu utviklingen.

Fylkesordfører Tomas Iver Hallem står utenfor Fylkets hus i Trondheim.
Klimautslippene øker i Trøndelag. Fylkesordfører Tomas Iver Hallem er tydelig på at det haster å snu utviklingen.

Fylkesordfører Tomas Iver Hallem mener det haster med å kutte utslipp og ta bedre vare på naturen. 

– Det grønne skiftet går for sakte. Vi er avhengig av at alle tar ansvar for utslippskutt. Industrien har spesielt utfordringer, sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem.

Du kan se en fullstendig oversikt over klimagassutslippene på Trøndelag i tall

Tabell som viser klimagassutslipp (tonn CO2-ekvivalenter) i Trøndelag mellom 2009 og 2022.
Oversikt over klimagassutslipp (tonn CO2-ekvivalenter) i Trøndelag mellom 2009 og 2022.

Industrien er største utslippskilde

Industrien er den største utslippskilden i Trøndelag med klimagassutslipp på 1 001 000 tonn CO2-ekvivalenter (ekv.) i 2022. Dette utgjør 30,3 % av de totale utslippene i Trøndelag. Utslippene fra industrien økte med 7,0 % (65 100 tonn Co2-ekv.) i 2022.

Siden 2009 har utslippene i industrien i Trøndelag økt med 104,6 % (511 800 tonn CO2-ekv.).  Utslippene fra industrien har dermed økt mer enn den totale endringen for alle sektorer samlet. De samlede utslippene i de andre sektorene gikk ned med -7,9 % (197 600 tonn CO2-ekv.) i perioden 2009-2022. Industriens andel av utslippene i Trøndelag har gått fra 16,4 % i 2009 til 30,3 % i 2022.

Smelteverkene i Orkland og Heim står for ca. 65 % av utslippene fra industrien i Trøndelag. I tillegg har man store punktutslipp knyttet til kalkverkene i Verdal og Inderøy.

Tabell over klimagassutslipp innenfor ulike sektorer i Trøndelag.
Detaljert inndeling over klimagassutslippene (tonn CO2-ekvivalenter) i Trøndelag i 2022.

Nedgang i utslipp fra jordbruk og veg

Jordbruket sto for 25,6% av klimagassutslippene i Trøndelag i 2022, totalt 764 300 tonn CO2-ekv. Utslippene fra jordbruket gikk ned 3,9 % (30 800 tonn CO2-ekv.) i 2022. Siden 2009 er utslippet fra jordbruket nesten uforandret, ned kun 300 CO2-ekv. (0,0 %).

Utslippene fra veitrafikken i Trøndelag har gått betydelig ned siden 2009. Totalt var det en reduksjon på -22,7 % (196 000 tonn CO2-ekv.) i perioden 2009-2022. I denne perioden økte også trafikkmengden (antall kjørte kilometer) med 6,6 %, samtidig som utslippene gikk ned. Dette henger sammen med en betydelig utskifting av bilparken, som gir større innslag av elbiler og hybridbiler og mer energieffektive diesel- og bensinbiler.

Må finne løsninger

– Vi kan ikke føre en politikk som stenger ned produksjon, vi skal bidra til å omstille den. Vi må øke verdiskapingen og utvikle flere arbeidsplasser. Derfor trenger vi mye ren energi og en infrastruktur som utvikler nye muligheter og sikrer verdiskapingen i fangst av CO2, sier Hallem.

Fylkesordføreren mener de nasjonale myndighetene må mer på banen.

– Vi er avhengig av en nasjonal industripolitikk som regulerer lovverket, gir insentiver til bedriftene og bidrar direkte med infrastruktur som støtter næringslivet vårt i denne omstillingen, og vi skal være med som samarbeidspartner, sier han.

Vil innføre nytt hovedutvalg og regionalt utvalg

Fylkeskommunen legger nå opp til en forsterket innsats på beredskap, klima og natur gjennom å opprette et nytt hovedutvalg for disse temaene. Et hovedutvalg er et politisk utvalg som har myndighet til å ta avgjørelser innenfor sitt saksfelt, delegert fra fylkestinget.

Fylkespolitikerne ønsker også å opprette et nytt regionalt klima- og naturutvalg. Hensikten er å stryke samarbeidet mellom sentrale etater og organisasjoner i klimasaken og bli mer handlingsrettet på dette området i fylket vårt. Dette forslaget blir behandlet i fylkestinget i februar.

– Her vil vi invitere inn sentrale aktører i Trøndelag og vi ønsker også at ungdom skal ha en tydelig stemme i utvalget, sier Hallem.

Flere grep for å kutte utslipp

Trøndelag fylkeskommune tar flere grep for å bidra til klimakutt i fylket. Vi har blant annet etablert:

Befolkningen er villig til å leve mer bærekraftig

Befolkningen i Trøndelag har positiv holdninger til å ta egne grep for å bedre klima og øke bærekraft. De uttrykker også forventninger til utslippskutt fra sin kommune. Det viser en innbyggerundersøkelse om bærekraft som Trøndelag fylkeskommune fikk utarbeidet i 2023 for alle kommunene i Trøndelag.

  • 63% av innbyggerne i Trøndelag oppgir at de har gjort endringer i egen hverdag for å leve mer bærekraftig.
  • 60 % svarer at de synes at det er viktig at kommunen de bor i bidrar til å redusere CO2-utslipp i Norge.

– Skal vi lykkes i arbeidet med å redusere klimagassutslippene i fylket, må alle bidra; både etater, organisasjoner, næringsliv og befolkningen. Det er derfor svært positivt at innbyggerne også vil bidra i den store dugnadsjobben vi står ovenfor, sier Hallem.

Her kan du se resultatene fra innbyggerundersøkelsen.

Kontaktperson for media:

Fylkesordfører Tomas Iver Hallem.
Telefon: 950 72 233, e-post:tomha@trondelagfylke.no

Kontaktperson for spørsmål knyttet til tallmaterialet:

Rådgiver statistikk og analyse, Jon Olav Sliper
Telefon: 454 27 174, e-post: jonsl@trondelagfylke.no