Inkluderingsprisen 2023 til Verdige Smil

Verdige Smil mottok prisen under fylkestinget 6. desember. Fra venstre: Hildegunn Winther, Heidi Hanssen, Tone Munkeby, Yover Avendano, Margaret Moiba og fylkesordfører Tomas Iver Hallem.

Verdige Smil mottar inkluderingsprisen fra Trøndelag fylkeskommune for sin innsats med å integrere og inkludere minoriteter i det norske samfunnet.

Under fylkestingsmøtet 6. desember ble inkluderingsprisen for 2023 tildelt organisasjonen «Verdige Smil» på Heimdal i Trondheim.  

– Årets mottaker består av en gruppe med ildsjeler som hver dag jobber for at minoriteter skal bli integrert og inkludert i det norske samfunnet. På Breidablikk aktivitetshus har Verdige Smil skapt en unik møteplass med 60 frivillige som blant annet tilbyr språkkurs, leksehjelp og matutdeling. Vi er veldig takknemlige for innsatsen de legger ned, som bidrar til et varmere, åpnere og bedre samfunn, sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem.   

Vil skape en enklere overgang 

Margaret Moiba og ektemannen Aril Reiersen grunnla Verdige Smil i 2013. Mariam Adhila, Frøydis Jacobsen, Heidi Hanssen, Fereshteh Soltani og Yover Avendano er blant mange andre nøkkelpersoner i organisasjonen.

Moiba fikk idéen til organisasjonen da hun begynte å få mange praktiske spørsmål fra venner og bekjente som hadde flyttet til Norge fra andre land. Hun ble ansett som en person som var enkel å spørre, fordi hun hadde vært gjennom prosessen selv. Spørsmålene kunne handle om alt fra å finne veien til biblioteket, til hvordan å søke barnehageplass og fastlege.  

– Etter hvert ble det ganske mange spørsmål, og det var da jeg begynte å skrive prosjektbeskrivelsen for Verdige Smil. Drømmen min var å skape en enklere overgang for folk som kommer til Norge, og besvare de samme spørsmålene som jeg hadde da jeg kom hit i 2000, sier Moiba. 

Feirer 10 år  

Organisasjonen skriver selv at de jobber for integrering med inkludering i fokus og at de ønsker å bidra med blant annet nettverksbygging, informasjonsformidling, råd og veiledningsarbeid.

Verdige Smil driver også med utviklingsbistand i Sierra Leone. I Bo Town, som er den nest største byen i Sierra Leone driver organisasjonen barnehage og barneskole, fadderprogram med 50 barn, og gir stipend til ungdom som tar utdanning i helsefag. Dette foregår under organisasjonens engelske navn «Sacred Smile». 

Juryen for inkluderingsprisen har lagt mest vekt på virksomheten i Norge, som foregår med base i Breidablikk aktivitetshus på Heimdal. Her foregår det et bredt spekter av aktiviteter, og de har rundt 60 frivillige med seg.

– Organisasjonen blir 10 år i år, men vi har ikke hatt tid til å feire det, så denne prisen kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt. Verdige Smil hadde ikke vært det samme uten alle de fantastiske menneskene som jobber frivillig hos oss. Vi har blitt som en familie, og gjennom oss er det mange som har funnet en plass de kan høre til. Inkluderingsprisen er til dem, sier Moiba.  

Få et innblikk i Verdige Smil gjennom denne filmen laget av BimBam Media As:


Unik møteplass 

På Breidablikk aktivitetshus tilbyr de blant annet språktrening, «Guide til Norge»-kurs, leksehjelp, «mat med prat», datakurs, og individuell oppfølgning med jobbguide og juridisk rådgivning.  

Verdige Smil arbeider også med aktiviteter for barn og unge på mottakssentre, og har samarbeid med Matsentralen om å dele ut mal til trengende. I 2022 delte de ut 700 matposer hver måned. 

– Breidablikk aktivitetshus har blitt en viktig møteplass, og vi er veldig takknemlige for å ha disse lokalene. Her kan alle komme og være seg selv, sier Moiba.  

Ønsker mer forutsigbarhet 

Et av Moibas største ønsker for organisasjonen fremover er å ha en mer forutsigbar økonomi. Dette inkluderer fast lønn til administrativt personale og en mer stabil støtte til driftskostnader.

– Vi sender inn søknader om støtte i desember, og får ofte svar i mars eller april. Da er allerede en del av året gått. Jeg skulle ønske det fantes en ordning hvor vi kunne søke om støtte til driftskostnader for mer enn ett år. Når vi har holdt på i så mange år er det viktig å ha en slik forutsigbarhet, sier Moiba.  

Juryen for inkluderingsprisen består av fylkesordfører Tomas Iver Hallem og fire andre fylkespolitikere. Tidligere vinnere omfatter prosjektet «Vennskap og kjennskap i åkeren» i Namsos, ildsjelene Aisha Bigset og Karim Tahir, og idrettslaget Hommelvik guts. Prisen består av 25.000 kr og et diplom. 

– Det er veldig stort å få denne anerkjennelsen. Vi håper det bidrar til at flere får vite om Verdige Smil og den innsatsen som et stort antall frivillige legger ned for å hjelpe andre mennesker, sier Moiba.

Her kan du lese om fjorårets vinner, Hommelvik guts.