Inkluderende russetid

ungdommer, samling på Gardermoen
Alexandra Lerstad, Monica Rognli Løkken og Carina Romundstad deltok fra Trøndelag.

19. - 20. oktober var 70 ungdommer og voksne fra hele landet med på innspillskonferanse på Gardermoen. Målet er å få en bedre og inkluderende avgangsmarkering for alle.

Utdanningsdirektørene i fylkeskommunene har vedtatt å utvikle en nasjonal strategi og handlingsplan for avgangsmarkeringen i Norge. 

I forrige uke var deltakere fra hele landet med på en innspillskonferanse for å dele tanker om russetiden, og jobbe fram gode forslag til en mer inkluderende russetid. 

Emma Bjelland Ingebrigtsen fortalte om egne negative og positive erfaringer fra russetiden. Karianne Stordal fortalte om Facebookgruppen  «Russeforeldre på 2020-tallet» og arbeidet foreldrene gjør for en bedre avgangsmarkering. Thomas Iversen fra Forbrukerrådet  informerte om markedsaktørenes rolle, og kontrakter som ikke alltid er så gode.

Gode ideer og samarbeid på tvers

Fra Trøndelag deltok Carina Romundstad og Alexandra Lerstad fra elevorganisasjonen (EO),  og rådgiver Monica Rognli Løkken. De synes det var utrolig nyttig å få delta på en slik konferanse. 

- Det var en veldig fin opplevelse å få være med på. De hadde lagt godt til rette slik at alle fikk si sine meninger, dele tankene sine om russetiden og komme med forslag og diskutere rundt det, forteller Alexandra Lerstad. 

Deltakerne fikk jobbe i grupper på tvers av fylkene, der de jobbet sammen om tema som handlet om hvordan vi kan få til en bedre avgangsmarkering for alle.  

De laget aviser med sine drømmescenarioer.

De trønderske ungdommene hadde mange gode tanker og innspill. Et av forslagene var å få med representanter fra ledelsen inn i russestyret. 

- Når skoleledelsen er med i russestyret så får de et mye større innblikk i hva som foregår og hvordan ting fungerer. Da kan de også være med å ta et ansvar for trivsel, forteller Lerstad. 

Et annet innspill var å utsette russefeiringen til etter eksamen. 

- Russetiden forstyrrer og påvirker skolegangen, som også vil si fag, prøver, karakterer og til slutt eksamen, sier Lerstad. 

De hadde også flere gode forslag. Et var å ha gruppe frivillige som kan støtte spesielt borteboere og de som ikke har så tett forhold til foresatte. De diskuterte også løsninger for å ikke gjøre russetiden så kostbar, med å få støtte fra kommune og skaffe sponsorer.  I tillegg synes de også at det i dag er for lite fokus på å få med yrkesfagelevene i russefeiringen og ønsker å inkludert de mer i avgangsmarkeringen.

 

Veien videre

Innspillene fra disse to dagene tas med videre til arbeid i arbeidsutvalget og arbeidsgruppa.

Strategien skal være ferdig i oktober 2023 og handlingsplanen skal være ferdig i desember 2023.