Skal løfte frem kulturbygg i Trøndelag

Gildevangen i Ogndal, Steinkjer       Foto: Huset i bygda
Gildevangen i Ogndal, Steinkjer Foto: Huset i bygda

Prosjektet Huset i bygda skal skape synligere og sterkere organisasjonseide kulturbygg i hele landet, samt gi en oversikt over, og være en ressurs for disse. Samme prosjekt har blitt gjennomført i andre fylker, og nå har fylkespolitikerne bestemt at Trøndelag står for tur.

Organisjonseide kulturbygg er blant annet ungdomshus, grendehus, samfunnshus og bygdehus.

– Målet er å etter tre år ha oversikt over alle de organisasjonseide husene vi har i Trøndelag – hvem som eier husene, hvor de ligger og hvilke behov huseierne har, forklarer prosjektansvarlig, Christoffer Knagenhjelm i Noregs Ungdomslag.

Prosjektet skal også fremheve byggene som viktige kulturarenaer. I tillegg skal det utvikles møteplasser og verktøy for huseierne, for å hjelpe dem med å finne gode måter å drifte husene på. 

Frivillighetens år

Huset i bygda er et prosjekt i regi av Noregs Ungdomslag, med mål om å kartlegge alle organisasjonseide hus i landet. Turen har nå kommet til Trøndelag. 

Forsamlingshusene på bygdene er svært viktige som sosiale møteplasser, som arenaer for innøving og utøving av kultur,  og som kulturminner. De organisasjonseide kulturbyggene er i stor grad finansiert ved hjelp av dugnad med dugnad og frivillig innsats.  Det passer derfor bra at kartleggingen og synliggjøringen i Trøndelag blant annet pågår i frivillighetens år. 

Kartleggingsperioden vil vare i tre år og er støttet av Trøndelag fylkeskommune og Kulturalliansen. 

Inviteres til husmøte

16. og 17. september inviteres huseiere fra Trøndelag til Steinkjer for å dele utfordringer og for å finne gode løsninger. Påmelding sendes på e-post til torunn@hilmarfestivalen.no

Mange steder er husene i god stand og brukes aktivt av både kor og korps, benyttes til konserter og fest, og er en naturlig samlingsplass i bygda. Andre steder er husene mest brukt til utleie, og har derfor et uutnyttet potensiale for økt bruk som lokal kulturarena.  

Målet med oversikten, er å synliggjøre at husene finnes, og å vise at de er viktige kulturarenaer og møtesteder. Den skal også hjelpe huseierne både med søknadsskriving og gode råd om driften. Både de husene som fungerer bra i dag, og de som trenger ei kraftig oppgradering. 

  • Landsomfattande prosjekt i regi av Noregs Ungdomslag, som skal kartlegge alle organisasjonseide kulturbygg, og samle de i ein egen husbase.
  • Målet er å synliggjøre disse byggene som viktige kulturarenaer, og å utvikle møteplasser og verktøy for å gjøre driften enklere for huseierne.
  • Startet som et pilotprosjekt i Sogn og Fjordane i 2007, driftet av Ungdomslaget i fylket, for å kartlegge alle husene i fylket og å få på plass støtteordninger for vedlikehold og drift av husene.
  • Prosjektet er i dag permanent i Sogn og Fjordane, med fast støtteordning til vedlikehold av husene fra Sparebankstiftinga i fylket, og med fast støtte fra fylkeskommunen.
  • Har vært gjennomført over en treårsperiode i Hordaland (frå 2013 til 2016) og Møre og Romsdal (2017-2021). Høsten 2021 startet prosjektet opp i Trøndelag, der Trøndelag fylkeskommune støtter prosjektet med et årleg beløp til og med 2023.
  • Prosjektet er støttet på ordningen Regionale kulturprosjekt.
  • Prosjektansvarleg for Huset i bygda i Trøndelag er Hilmarstiftelsen, med Torunn Hernes Bjerkem som prosjektleder.
  • Første samling for huseigarar i Trøndelag blir 16.-17. september på Steinkjer. Ta kontakt med Torunn H. Bjerkem på torunn@hilmarfestivalen.no eller telefon 975 62 667 om de er med og drifter et hus og vil være med på samlinga. Der kan de møtes og dele erfaringer som huseiere, få tips og inspirasjon.
  • En kartleggingsperiode på tre år er støttet økonomisk av Trøndelag fylkeskommune og Kulturalliansen

 

Kontaktperson: