Vil hjelpe innvandrere inn i arbeidslivet

Olga Iakovenko fra Ukraina er en av mange innvandrere med høy utdanning som strever med å komme inn i det norske arbeidsmarkedet. Det ønsker Trøndelag fylkeskommune å gjøre noe med og tilbyr derfor støtte til prosjekter som vil koble innvandrere til mentorer i aktuelle yrker.

Iakovenko kom til Norge som flyktning og er nå bosatt i Steinkjer. Hun har en bachelorgrad i regnskap og revisjon og to mastergrader - en i regnskap og revisjon, og en i økologi og miljøforvaltning. I hjemlandet har hun jobbet med regnskap, miljøanalyser og miljøtiltak for store selskaper innen korn og energi. Tross høy utdanning og mye erfaring har det vært vanskelig for henne å komme inn i det norske arbeidsmarkedet.

Portrettfoto av Olga Iakovenko. Det er et tre og en bygning i bakgrunnen.
Olga Iakovenko fra Ukraina har høy utdanning og mye arbeidserfaring, men strever med å komme seg inn i det norske arbeidsmarkedet. Foto: Silje Øksnes Kolås.

Nyttig erfaring

Hos inkubatorbedriften T:lab fikk Iakovenko muligheten til å bli bedre kjent med det norske arbeidslivet. T:lab leder et av prosjektene som har fått støtte fra fylkeskommunen til å etablere mentorordning for flyktninger. Iakovenko er fornøyd med erfaringen fra T:lab, men ser nå etter en arbeidsgiver som er mer relevant for hennes bakgrunn.

– Praksisen har gitt meg innsikt i norsk arbeidsliv og et nyttig nettverk. Jeg ser nå etter bedrifter der jeg i større grad kan bruke min kompetanse innen regnskap, planlegging og gjennomføring av miljøtiltak, sier Iakovenko.

Prosjektet T:lab leder et samarbeidsprosjekt mellom kommunene på Innherred, der målet er å utvikle en metode for å gi flyktninger og innvandrere bedre tilgang til arbeidsmarkedet. Prosjektet handler om kompetansekartlegging av flyktninger og kobling mot relevante mentorer i både privat og offentlig sektor. Støtten T:lab får gis gjennom Steinkjer næringsselskap som søker på vegne av bedriften.

Nødvendig med tilrettelegging

Med støtteordningen ønsker fylkeskommunen å legge til rette for inkludering og forebygging av utenforskap og samtidig bidra til nødvendig rekruttering i arbeidsmarkedet. Mange flyktninger med høyere utdanning strever i likhet med Iakovenko med å få en relevant jobb og går kanskje inn i stillinger de er overkvalifisert for. Det er derfor et mål å legge opp til prosesser som bidrar til å matche den enkeltes kompetanse med relevante arbeidsgivere.   

–  Flyktninger med høyere utdanning er en ressurs for det norske arbeidsmarkedet, men det krever tilrettelegging i startfasen. Med mentorordningen ønsker vi å legge til rette for både integrering, kompetanseheving og fremtidig rekruttering, sier direktør for kompetanse, Vegard Iversen.

Portrettfoto av direktør for kompetanse,  Vegard Iversen.
Direktør for kompetanse, Vegard Iversen håper støtteordningen kan bidra til å hjelpe innvandrere inn i arbeidslivet. Foto: Trøndelag fylkeskommune.

Det er kommuner og kommunale selskaper i Trøndelag som kan søke støtte til mentorordning.

Tilskuddsordningen åpner 15. august og søknadsfrist er 1. oktober.

Informasjon om mentorordningen for innvandrere og søknadsskjema finner du her.

I tillegg til mentorordningen har Trøndelag fylkeskommune også en tilskuddsordning for etablereropplæring for innvandrere.