Her er mottakeren av fylkeskulturprisen 2023

Jan Erik Steen mottar fylkeskulturprisen for sitt iherdige arbeid med å samle og dokumentere norsk radio- og fjernsynshistorie. Foto: Privat.

Jan Erik Steen har hatt en lidenskap for musikk og radio hele livet. I Selbu er den synlig gjennom et 3000 kvadratmeter stort museum, som det ikke finnes maken av i Skandinavia.

De fineste bildene finner du i radioen. De du skaper selv.

Jan Erik Steen, grunnlegger av Norsk radio- og fjernsynsmuseum, Jan Erik Steen.

Trøndelag fylkeskommune deler hvert år ut en kulturpris for fremragende kulturell innsats. Årets mottaker er grunnlegger av Norsk radio- og fjernsynsmuseum i Selbu, Jan Erik Steen.

– Jan Erik Steen mottar årets fylkeskulturpris for hans langvarige, iherdige og kunnskapsrike innsats for å samle og dokumentere norsk radio- og fjernsynshistorie gjennom sitt museum i Selbu, sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem.

Steen forteller at det både betyr mye for han personlig, og for museet, å motta en slik pris.

– Det er veldig overveldende. Det er vanvittig mange flinke kulturpersonligheter i Trøndelag og at en slik pris skal havne hos meg er litt uforståelig, men det betyr mye. Det er stort for meg, sier Steen.

Åpning med Nora Brockstedt

Norsk radio- og fjernsynsmuseum ble etablert i Selbu i 2006, etter at det i en tjueårs tid hadde blitt en stadig mer plasskrevende hobby hjemme hos museets grunnlegger på Byåsen i Trondheim.

Adresseavisen kunne i 1996 fortelle at garasjen, gjesterommet og til og med svømmebassenget hadde blitt ofret for å få plass til en voksende samling.

Museet i Selbu ble åpnet med en av de store stjernene fra tiden hvor radioen var det dominerende massemediet, nemlig artisten Nora Brockstedt.

Jan Erik Steen kjøpte museet i Selbu i 2004, som den gangen var et småbruk. Med årene har det gjennomgått en enorm restaurering og det kommer stadig nye bygninger. Foto: Norsk radio- og fjernsynsmuseum


Viktig kulturhistorie

Grunnlegger Jan Erik Steen har en allsidig merittliste. Interessen for radio startet med lidenskapen for musikk. Steen har selv spilt i band, og har ellers bakgrunn fra forskjellige bygningsfirma og fra eiendomsbransjen. Han har vært styreleder for Nea radio og er æresmedlem i Norsk radiohistorisk forening.

Museet i Selbu er bygget opp med Steen sine visjoner, arbeidskapasitet, teknisk innsikt og nysgjerrighet. Det tar for seg radio- og fjernsynshistorien fra flere synsvinkler, alt fra produksjon av apparatene og programinnholdet, til selve lytteropplevelsen.

– Fra en side er museet renheklet nostalgi, men samtidig er det både teknikk- og kulturhistorie fortalt med kunnskap og et bredt perspektiv, sier Hallem.

Norsk Radiomuseum i Selbu har tatt for seg radiohistorien fra 1890 og frem til 1980 og viser både tidsbilder, musikk og radioprogram fra de forskjellige periodene. Foto: Mediehuset Innherred

Gammeldans og sykkel

Norsk radio- og fjernsynsmuseum er også bedriftshistorie, gjennom blant annet arkivet etter Edda radiofabrikk som holdt til i Trondheim fra 1939 til 1964. Ingen annen norsk radiofabrikant er like godt dokumentert som Edda gjennom denne samlingen.

– Da vi åpnet hadde vi 900 kvadratmeter, men nå har det passert 3000. Det er voldsomt hvor det har utviklet seg. De siste ni årene har vi også hatt et veldig tett samarbeid med NRK, og via dem har det kommet mye historisk materiale. I dag finnes det ikke noe tilsvarene museum i Skandinavia, sier Steen.

I praksis er det landets eneste etatsmuseum for NRK. Du finner blant annet godt bevarte radio- og tv-studio, som det gamle Midtnytt-studioet og et mobilt «krisestudio» fra 1983.

Museet har fjernsynsapparat og utstyr fra 1928 og frem til i dag. Foto: Norsk radio- og fjernsynsmuseum.


I tillegg til interessen for musikk og radio, er Steen engasjert i sykkelsport. Dette er også er synlig i museet i Selbu, hvor du finner en sykkelutstilling med modeller fra 1861.

I museet finner du ellers:

  • Platesamling med 24 000 plater og 20 jukebokser.
  • Trekkspillets og Gammeldansens Hall of Fame.
  • Landets største Prøysen-samling.

 

6,5 meter høyt radiotårn

Interessen og kreativiteten til de ansatte på museet har langt fra stagnert gjennom årene. Med nye bygninger på plass skal de stille ut premiesamlingen til Oddvar Brå i slutten av mai i 2024. Til åpningskonserten i juni 2024 kommer også bandet «Dance with a Stranger».

Akkurat nå holder museet på å bygge et ni meter høyt bygg, hvor det skal stå et radiotårn på 6,5 meter. Radiotårnet som skal fungere som et monument over kringkastingshistorien.

– Én av grunnene til at det hvert eneste år er fullt med folk på besøk hos oss, er betydningen som radioen har for folk. Både for generasjonene som vokste opp med den, men også for ungdommene som vokser opp i dag. Når de går gjennom museet fatter de interesse for lyd, historie og teknikk. Ungdommer må få se og høre historien, og nettopp derfor er museet vårt så viktig, sier Steen. 

Idéen til tårnet er hentet fra Tate modern museum i London, hvor de har laget et fem meter høyt tårn av cirka 700 radioer. Museet i Selbu måtte selvfølgelig overgå London, og deres tårn blir dermed 6,5 meter høyt.

– Selve tårnet vil være ferdig til åpningen i 2024, men avduking av installasjonen vil skje i 2025, sier Steen.

Steen er for tiden bortreist, og derfor ble prisen delt ut av fylkesordføreren på radioen, med Steen som gjest over telefon. 

Her kan du høre innslaget i morgensendingen til NRK Trøndelag

Marte Hallem fikk fylkeskulturprisen i 2022. Les mer om det her.