27. juni vedtok Trøndelag fylkeskommune en midlertidig fredning av Steinkjer kirke. Fredningen omfatter kirkens eksteriør og et område rundt kirken.
– Steinkjer kirke er et fantastisk kirkebygg, og er sentral i norsk arkitekturhistorie. Vi gjør nå en midlertidig fredning og vil arbeide videre med en varig fredning av kirken, sier fylkesantikvar Anne Bjørg Svestad.
Et kulturminne med høye kulturmiljøverdier
Steinkjer kirke ble oppført i 1965 og er et fremragende eksempel på 1900-tallets kirkearkitektur. Kirken er tegnet av arkitekt Olav Platou hos Arnstein Arnebergs arkitektkontor, som også blant annet har tegnet Oslo Rådhus.
Steinkjer kirke er et uttrykk for eksperimentell modernistisk kirkearkitektur med en gjennomført helhetlig karakter av svært høy arkitektur- og kunsthistorisk verdi, noe som gjør den til et av de sentrale kirkebyggene i norsk arkitekturhistorie. Ingen tilsvarende kirker er fredet.
Formålet med fredningen av eksteriøret på Steinkjer kirke er å sikre den som kulturminne med nasjonalt viktige arkitektoniske, kunst-, arkitektur- og kulturhistoriske verdier. Fredningen skal også bidra til å bevare opplevelsen av kirken i byrommet og på torget.
Viktig i kulturmiljøet og som identitet for Steinkjer by
Kirken inngår i Riksantikvarens NB!-register «Steinkjer sentrum BSR» (brente steders regulering) og i Regional plan for kulturmiljø i Trøndelag. NB!-registeret er en liste over bymiljøer i Norge som har nasjonal kulturhistorisk verneinteresse.
Steinkjer kirke er plassert ved torget, og plasseringen er ikke tilfeldig. I byplanlegger Sverre Pedersens plan skulle bygningenes plassering rundt torget speile samfunnsoppbygginga med kirkemakt, borgermakt og rettsvesen på hver side. Plasseringa av kirka og samfunnshuset ved torget er symboltungt og fortellende. Den frittliggende kampanilen (klokketårnet), kirkebyggets karakteristiske skjermfasade med relieff i rutenettmotiv, samt bygningskroppens klokkeformede tak utgjør en sentral del av ikke bare torgets, men også byen Steinkjer sin identitet.
Truet av tiltak
Kirkelig fellesråd søkte i 2022 om tillatelse til å borre hull til 76 lys i fasaden på kirken. Steinkjer kommune ga tillatelse til lyssetting, hvor fylkeskommunen klagde på vedtaket. Statsforvalteren har behandlet klagen og gitt søker medhold.
Trøndelag Fylkeskommune er positiv til lyssetting av Steinkjer kirkes fasader, men er bekymret for at tiltaket, slik det er vedtatt, kan gå utover kirkens kulturmiljøverdier. Fylkeskommunen ønsker å finne fram til en alternativ løsning som både vil belyse kirken og ivareta den som kulturminne.
– Vår oppfattning er at vedtaket om utvendig belysning er gjort uten en grundig gjennomgang av konsekvensene for kirkebygningen som kulturminne, både fysisk og visuelt. Vi er bekymret for at viktige kulturmiljøverdier kan bli forringet eller gå tapt, sier Svestad.