Hvorfor og hvordan skal transportsektoren omstilles? Hvordan ser fremtidens mobilitet ut i Trøndelag? Dette er spørsmål som tas opp når Trøndelags Europakontor arrangerer Europadagene 1.-2. juni på Scandic Lerkendal. Du kan følge konferansen digitalt.
Arrangementet ser blant annet på hvilke styrker og fortrinn trønderske aktører allerede besitter, og hvordan EU-forskning kan bidra til grønnere og smartere mobilitet i Trøndelag.
– Vi ønsker å rette fokus på mulighetene som ligger i EU og Europa for vår region, samt vise til gode eksempler og status her hjemme. Trøndelag og Norge gjør det svært godt i deltakelse i forskningsprosjekter, noe som er viktig både for oss selv og det internasjonale storsamfunnet, sier daglig leder ved Trøndelags Europakontor, Håvard Tangvik.
Du kan følge konferansen direkte her.
Living labs
Trøndelag har unike muligheter ved å være «living labs», eller «testsenter» for innovative løsninger som kan utforskes på hjemmebane, for så eksporteres.
– Dette er blant annet mulig fordi vi har et velfungerende samarbeid mellom akademia, privat- og offentlig sektor. På den måten er vi med å bidra i samfunnsutviklingen med det grønne og digitale skiftet. For å kunne lykkes med klimamålene er forskning og innovasjon essensielt, forklarer Tangvik.
Trøndelags klimaambisjon
Trøndelag fylkeskommune bruker sin rolle som regional utviklingsaktør til offensiv satsning på klima og miljø på en rekke områder: Grønt fokus innen næringsutviklingen, klima- og miljøvennlige bygg, omlegging innen samferdsel, grønne og innovative innkjøp, økt fokus i videregående skole, klima- og miljøfokus i arealplanleggingen.
Fylkesordfører Tore O. Sandvik åpnet konferansen og la vekt på målet om et klimanøytralt Trøndelag innen 2030.
– Vi har et særskilt ansvar for å gå foran. I Trøndelag slipper vi ut 3 millioner tonn CO2. Vi tror det er mulig å nøytralisere dette innen 2030, men det begynner å haste. Vi skal både kutte utslipp, men også øke opptaket av CO2. Det er ambisiøst, men vi tror det er mulig å nøytralisere de 3 millionene tonn med CO2 i 2030 gjennom egne tiltak, bruk av innkjøpsmakten og samspill og allianser med andre aktører, sier Sandvik.
Tore O. Sandvik viser til at det skal utvikles en egen plan og veikart for hvordan vi gjennom utslippskutt, satsing på sirkulærøkonomi og tiltak for å øke det biologiske opptaket av CO2 i jordbruk, skogbruk og havbruk, skal sikre bosetting, øke verdiskapingen og bidra til å nå andre samfunnsmål på veien mot et klimanøytralt Trøndelag innen 2030.