Fant gullring fra romertiden

Eirik Syvertsen med gullring. Bilde
Fant sjelden gullring: Eirik Syvertsen fant denne gullringen med metalldetektor 20. april 2023. Den er sannsynligvis fra romertiden (Foto: Trøndelag fylkeskommune).

Han trodde det var en blikkboks, men heldigvis startet han å grave. Det Eirik Syvertsen skulle finne viste seg nemlig å være en gullring fra romertiden.

Gullringen ble denne uka levert til Trøndelag fylkeskommune. Kulturminneloven sier nemlig at alle gjenstander eldre enn 1537 og mynter eldre enn 1650 er innleveringspliktige. 

Trodde det var en blikkboks 

Det er nemlig en svært gammel gullring Eirik Syvertsen har funnet. Ut fra formen og hvordan den er laget, ser det nemlig ut til at ringen trolig er fra Romertiden. Det vil si at ringen er laget en gang mellom år 0 til 400 etter vår tidsregning.   
Funnet ble gjort med metalldetektor i nordre del av Eggeområdet i Steinkjer 20. april. Syvertsen er ivrig med metalldetektoren, og drar ut nesten hver dag. Torsdag 20. april hadde han full klaff og flaks.  
- Ut fra lyden fra metalldetektoren hørtes det ut som jeg hadde funnet en blikkboks. Det var et høyt smell, og det var egentlig bare flaks at jeg begynte å grave, sier han.

Gullring. Bilde
Gammel gullring: Denne gullringen er sannsynligvis fra romertiden (Foto: Trøndelag fylkeskommune).

Ble helt stum  

Rundt ti centimeter ned i jorden oppdager han ringen. Den var fylt av jord, og Syvertsen skjønte ikke med en gang at det er en ring. Men så fort han får børstet bort jorden kommer formen til syne.  

- Det første jeg tenkte var “wov.” Ringen var så massiv. Så ble jeg egentlig bare stum, sier Syvertsen som til vanlig jobber som helsefagarbeider.  

De siste to årene har han brukt metalldetektor mye på fritiden, men han har aldri gjort et så stort funn som nå.  

Stor kulturhistorisk verdi 

Seniorrådgiver Hanne Haugen ved seksjon kulturminner i Trøndelag fylkeskommune bekrefter at det er en sjelden ring Syvertsen har funnet.   

Hun sier det er funnet fire slike ringer fra før i dette området, noe som er uvanlig mye. To av disse ble funnet ble funnet på 1800-tallet, mens de to andre ble funnet på 1960-tallet. Det er dermed ikke dagligdags å gjøre ringfunn som dette.   
- Ringen er av en veldig stor kulturhistorisk verdi og den bekrefter også at stedet har vært et sentralt område i romertiden, sier hun.  

Sendes til Vitenskapsmuseet  

Vekten på ringen er rundt 16-17 gram og den skal nå behørig fotograferes før den blir registrert med funnsted og id-nummer. Deretter skal den leveres til NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim. 
- Der blir den katalogisert, beskrevet og tidfestet før den innlemmes i samlingen. Deretter vil Riksantikvaren beregne finnerlønn for funnet, sier Haugen.  

Siden Eirik Syvertsen startet med å bruke metalldetektor har han levert inn i overkant av 50 gjenstander til Trøndelag fylkeskommune.  
- Jeg liker skattejakt og å finne det jeg ikke vet hva er, sier han. 

Eirik Syvertsen og Hanne Haugen. Bilde
Sjeldent funn: Eirik Syvertsen med gullringen han fant 20. april 2023. Ved siden av ham står Hanne Haugen i Trøndelag fylkeskommune (Foto: Trøndelag fylkeskommune).

 

Kontaktperson: 

Hanne Haugen
Seniorrådgiver/arkeolog
74 17 95 98 902 51 378