Trøndelag står overfor enorme endringer i samfunns- og arbeidslivet. Et samlet samfunns- og arbeidsliv understreker betydningen av satsingen som fylkeskommunen har igangsatt.
Kompetansestrategi for Trøndelag. Det kan høres ut som «nok en» strategi, men det er en avgjørende satsing om Trøndelag skal håndtere samfunnsendringene som venter.
I årene fremover vil teknologiutvikling, klimautfordringer, internasjonalisering, endring i næringsstruktur, innvandring og aldring av befolkningen påvirke kompetansebehovene i alle områder i arbeidslivet. Kompetansestrategien for Trøndelag skal bidra til å skape bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel etter kompetanse i regionen. Dette er viktig for å opprettholde vekst og utvikling i arbeidslivet i Trøndelag, ikke minst i en stadig mer digitalisert fremtid.
- Raske endringer i teknologi og arbeidsliv øker behovet for livslang læring. Denne utfordringen må fylkeskommunen møte på en offensiv måte. Vi må jobbe systematisk for å utvikle samarbeidet mellom skole og arbeidsliv helt fra barnehage til universitet. Det er også svært viktig å motivere flere bedrifter til å ta inn lærlinger, samarbeide med studenter og aktivt bruke trainee-ordningene i Trøndelag, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik.
Trøndelag skårer høyt på innovasjon, forskning og utvikling. Det er et godt utgangspunkt for arbeidet som venter. Samtidig er det store variasjoner i regionen. Trøndelag har mange små og mellomstore bedrifter der det er krevende å legge til rette for etter- og videreutdanning. Næringslivet i Trøndelag må bli enda bedre på innovasjon, spesielt det næringslivet som ligger utenfor Trondheim.
Ifølge NHOs kompetansebarometer for 2018 har om lag 2 av 3 bedrifter i Trøndelag et udekket kompetansebehov, særlig for yrkesfaglig kompetanse er misforholdet mellom tilbud og etterspørselen stor.
- Fremtidig utvikling og vekst i næringslivet i regionen avhenger av at vi klarer å møte denne etterspørselen. For å nå dette målet tror vi bedre og mer koordinert karriere- og kompetanserådgivning gjennom hele utdanningsløpet og yrkeskarrieren vil ha god effekt, sier regiondirektør Tord Lien i NHO.
NAV Trøndelag stiller seg bak målsettingen i kompetansestrategien for Trøndelag.
- Resultatet av å ha et svært godt arbeidsmarked i regionen, er at arbeidskraft etterspørres overalt. Det er avgjørende at NAV har et fruktbart samarbeid med næringsliv og offentlige instanser for å sikre at vi klarer å skaffe tilstrekkelig kvalifisert arbeidskraft i årene som kommer. Her har vi i NAV et spesielt ansvar for å yte en innsats for de som står lengst unna arbeidslivet. Inkluderingsdugnaden forplikter oss i tillegg til å ha et ekstra stort fokus på ungdom og innvandrere i tiden som kommer. Skal vi lykkes med dette, må hele samfunnet bidra i et felles løft, sier regiondirektør i NAV Trøndelag, Bente Wold Wigum.
LO vektlegger også betydningen av arbeidet som nå er igangsatt. De mener knapphet på arbeidskraft gjør at Trøndelag må bli bedre til å utdanne etter arbeidslivets behov.
Vi trenger flere ungdommer som tar fagbrev, og en opptrapping av fagskolen som bidrar til livslang læring for å møte endringene i arbeidslivet. Videre må vi bli bedre til å ta i bruk virkemidler som støtter opp om det organiserte arbeidslivet. Det er jo hele fundamentet for at vi har et av de mest omstillingsdyktige og lærende arbeidslivene i verden, sier LOs regionleder Kristian Tangen.
KS viser til at høy sysselsetting er grunnlaget for å opprettholde et bærekraftig arbeidsliv og velferdssamfunn. Det er også av stor betydning for den enkelte å være i jobb.
- Ansatte i kommunesektoren har høy arbeidsglede. God ledelse er nøkkelen til å utvikle en organisasjon med kompetente medarbeidere som yter sitt beste for innbyggerne hver eneste dag. Flertallet av norske kommuner satser på innovasjon som en viktig del av kommunenes organisasjonsarbeid. Framtidas kompetanseutfordringer er den viktigste årsaken til at kommunene driver med innovasjon. For å møte utfordringene er det en erkjennelse av at en må sette av tid og ressurser til tjenesteutvikling i et digitalt perspektiv mener fylkesstyrelederne Marit Voll og Ståle Vaag.
Direktør Erik Stene ved oppvekst- og velferdsavdelingen hos Fylkesmannen i Trøndelag mener det er svært viktig med en kompetansestrategi.
- Og da en strategi som bygger på regionenes behov og som fanger opp ulikhetene i de ulike regionene i Trøndelag. Vi er opptatt av kompetanse på alle nivå; Kompetanse må være sentralt i hele livsløpet. Arbeidet er også viktig i et levekårsperspektiv, og fyller slik mange viktige samfunnsbehov, sier Stene.
Nasjonale myndigheter har gitt fylkeskommunen en viktig samfunnsutviklerrolle som innebærer ansvar for koordinering og utvikling i egen region. Representanter fra arbeids- og næringsliv, kommuner, regioner, fylkesmannen, NAV regionskontor, IMDi, utdanningsaktører, frivillig sektor og samiske interesser har vært involvert i arbeidet med høringsutkastet.
Torsdag 15. november behandles kompetansestrategien for første gang politisk, i et fellesmøte i hovedutvalgene for utdanning og næring. Utkastet skal senere behandles av fylkestinget i Trøndelag, og videre sendes på bred høring med høringsfrist 15.februar 2019. Høringsforslaget behandles av fylkestinget i april 2019.
Gå til kompetansestrategien og sakspapirene til hovedutvalgsmøtene.