En vellykket sammenslåing

Sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag har gått bra, og har vært en vellykket prosess.

Det er hovedkonklusjonen i en nye forskningsrapport fra Telemarksforsking og Deloitte, som på oppdrag fra KS, Kommunesektorens organisasjon, har sett på erfaringer og lærdom fra arbeidet med etaleringen av Trøndelag fylkeskommune. Hensikten har vært å finne overføringsverdi for andre som nå skal i gang med tilsvarende prosesser.

Last ned rapporten "Nye Trøndelag - Erfaringer og lærdom fra en fylkessammenslåingsprosess".

"Vårt hovedinntrykk er at sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag har gått bra, og at det har vært en vellykket sammenslåingsprosess. Det har ikke vært større konflikter eller kritiske hendelser underveis. Samtidig er erfaringen her, som ved tidligere kommunesammenslåinger, at sammen-slåingsarbeidet ikke er over ved sammenslåingstidspunktet. Det er, og vil alltid være, en del sammenslåingsrelaterte oppgaver som må håndteres av det nye fylket, og som det er viktig å ta høyde for", heter det i rapporten.

- Vi kjenner oss igjen i det bildet som rapporten gir om prosessen vi har gjennomført, sier fylkesrådmann Odd Inge Mjøen, som også mener at godt samspill med ansatte og tillitsvalgte har vært avgjørende.

Et overordnet mål for forskerne har vært å kartlegge hva som har fungert bra i prosessen, og hva fylkeskommunene ville gjort annerledes dersom de skulle startet prosessen på nytt. Derfor har rapporten et eget kapitel med sentrale erfaringer og råd fra sammenslåingen.

Det aller viktigste

«Dersom vi avslutningsvis skal peke på de aller viktigste rådene, er det klart at bred medvirkning i arbeidsgrupper, god informasjon og tilstrekkelig frikjøp av tillitsvalgte og hovedverneombud er sentralt for å sikre en god prosess», heter det i rapporten.