En skole for framtida

Johan Bojer videregående skole. Bilde
Dronebilde av Johan Bojer videregående skole (Foto: Ruta AS).

Nye Johan Bojer videregående i Indre Fosen kommune produserer all energien den trenger selv og har et årlig energiforbruk som tilsvarer åtte eneboliger. Det er svært lavt for en skole på 7200 kvadratmeter.

Johan Bojer videregående skole er uten tvil en flott skole. Men den har også energiløsninger som er minst like imponerende. Materialene som er brukt er blant annet limtre, og totalt sett er klimafotavtrykket fra materialbruk redusert med rundt 50 prosent sammenlignet med referansebygg, altså tilsvarende bygg som det er naturlig å sammenligne seg med. 

Lavt energiforbruk 

Skolen er et nullutslippsbygg og avdelingsleder prosjektering i Ruta AS, Øyvind Bones, sier nullutslippsbygget skiller seg fra andre skoler de har bygd.   

- Ved å kombinere et svært lavt energiforbruk med egenproduksjon av energi, klarer skolen å produsere like mye energi som den bruker i drift av bygget. Likevel er dette et moderne bygg, med god takhøyde og godt med dagslys som slippes gjennom store vinduer, sier Bones. 

Lavt klimafotavtrykk 

Mjønes sier den nye, flotte skolen er har blitt til gjennom godt samarbeid og tydelige mål også innen bærekraft. Han er spesielt stolt over det lave klimafotavtrykket fra byggematerialene og sier bygget har redusert klimabelastningen fra materialbruken med nesten 50 prosent. Dette betyr en reduksjon av utslipp på over 1100 tonn CO2-ekvivalenter. I tillegg er det i stor grad brukt fornybare materialer. 
- Når det gjelder byggets energibehov, er dette mer enn halvert opp mot det energibehovet som dagens tekniske forskrifter tillater, sier han. 

Inngår i større strategi 

Skolen kommer naturlig nok godt ut på alle målbare verdier, derav miljø- og klimamål. Ifølge Mjønes er faktisk flere av målene ikke bare er oppfylt, men oppfylt med god margin.Han sier bygg som Johan Bojer videregående skole inngår i en større strategi i fylkeskommunen. Denne strategien handler om å bruke byggene som settes opp til å utvikle økt bærekraft i bransjen. 

- Å stille tydelig krav til bygging er et verktøy vi bruker aktivt for å fremme en slik utvikling inn mot byggebransjen, sier Mjønes. 

Heltre 

Noen tror at det å bygge bærekraftig betyr at bygget skal ha færrest mulig vinduer. 

- Johan Bojer videregående skole er eksempel på det motsatte og viser at du kan få veldig gode og hyggelige bygg med mye dagslys som fremdeles er godt innenfor bærekraftsmålene, sier Mjønes. 

Skolen skal også være et godt bygg å være i når det kommer til akustikk og materialvalg. Bygget er i heltre og er et av de større skolebyggene i Trøndelag som er satt opp med dette materialet. 

Går i null 

Kombinasjonen av å bruke solceller og en sjøvannskollektor inn i oppvarmingen gjør at skolen går i null med tanke på det totale energibruken gjennom året. 

Det er 1100 kvadratmeter solcellepaneler på taket samt 200 kvadratmeter på fasadene. Spesielt fasadepanelene gjør det mulig å dra nytt av sola tidlig om våren og seint på høsten når sola ikke står så høyt på himmelen. 

I tillegg hentes varme fra sjøen rett utenfor skolen gjennom bruk av en lukket sjøvannskollektor og en varmepumpe.  

Et viktig referansebygg 

De mange tekniske løsningene som er tatt i bruk på Johan Bojer videregående skole gjør bygget til et viktig referansebygg i Trøndelag. 

- Dette bygget inngår også i en større bærekraftsstrategi der alle nybygg og større ombygginger i fylkeskommunen fra 2025 skal redusere klimafotavtrykket med 50 prosent fra materialbruken. Videre fram til 2030 er målet opp til 75 prosent, sier Mjønes. 

Det samlede klimafotavtrykket i byggets levetid viser faktisk avtrykk ned mot 75 % lavere enn dagens byggestandard. Dette bidrar til at Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med byggebransjen skaper framtidens løsninger i dag. 

Hør vår egen podkast om bygget her

Kontaktpersoner: 

 

Rune Venås
Direktør for eiendom
74 17 47 14 907 83 473