Dette er fylkeskommunens største solcelleanlegg

Verdal videregående skole. Bilde
Energieffektiv skole: Det nye solcelleanlegget på Verdal videregående skole fører til at skolen selv produserer halvparten av energien de rehabiliterte delene av skolen trenger. Foto: Håvard Zeiner, Trøndelag fylkeskommune).

Solcelleanlegget på Verdal videregående skole er på nesten 3.500 kvadratmeter. Solcelleanlegget er dermed det største som så langt er montert på et av Trøndelag fylkeskommunes bygg.

Det har i lenger tid blitt gjort store arbeider på Verdal videregående skole. En ny idrettshall er blant annet bygget, og på tak og vegger har skolen fått et stort solcelleanlegg som ved full produksjon gir en estimert årlig energiproduksjon på 512.089 kWh. Det nye solcelleanlegget på Verdal videregående skole fører til at skolen selv produserer halvparten av energien de rehabiliterte delene av skolen trenger. Hele 1088 solcellepaneler på tak og 180 på fasadene bidrar til dette. Prislappen for hele jobben, inkludert solcelleinstallasjonen, er på rundt 310 millioner kroner. 

Skolen blir et forbilde

Det er Trøndelag fylkeskommunes eget selskap for fornybar energi, Grønt Hjerte AS, som har bestilt solcellepanelene. Grønt Hjerte skal bidra til at Trøndelag fylkeskommune når nullutslippsmålet gjennom høsting, lagring, produksjon og distribusjon av fornybar energi i fylkeskommunens mange bygg.  
Daglig leder Anna Bergman sier dette er det største solcelleanlegget Trøndelag fylkeskommune har per i dag. Tidligere var rekordholderen solcelleanlegget på Tiller videregående skole, men nå er det altså Verdal videregående som har inntatt topplasseringen og bokstavelig talt kan sole seg i glansen.  
- Dette solcelleanlegget styrker skolens engasjement for miljøvennlig praksis samtidig som de blir et forbilde for andre institusjoner. Dette gir også skolen en mer bærekraftig profil, sier Bergman.

Tre personer på taket av Verdal videregående skole. Bilde
Et viktig steg mot kimanøytralitet: Daglig leder Anna Bergman i Grønt Hjerte er godt fornøyd med det nye solcelleanlegget på Verdal videregående skolevideregående skole. Anlegget er nå det største som noen gang er satt i drift på et fylkeskommunalt bygg. Her er hun på inspeksjon på taket sammen med teknisk leder i Grønt Hjerte, Mikael Arntsen (til venstre) og prosjektleder i Skanska, Martin Langås. (Foto: Håvard Zeiner, Trøndelag fylkeskommune).

Et viktig steg mot klimanøytralitet

I tillegg har anlegget en pedagogisk verdi ved at elevene får førstehåndskunnskap om fornybar energi og bærekraft.   
- Dette initiativet er et viktig steg mot å redusere skolens totale energiforbruk og støtter Trøndelag fylkeskommunes mål om klimanøytralitet, sier Bergman.  
Det er Skanska med god hjelp fra selskapet Solcellespesialisten som har satt opp solcelleanlegget.  
Teknisk prosjektleder i Skanska, Martin Langås, sier det hele tiden skjer forbedringer i solcelleteknologien. De panelene som var planlagt lagt på skolen i starten av prosjektet har derfor blitt byttet ut med nye.   
- Panelene som nå er lagt produserer mer enn de vi hadde planlagt med i starten, sier Langås. 

Effektiv strømdeling

Energien som produseres på skolen deles nå mellom de ulike byggene. Denne energidelingen bidrar til at en i større grad klarer å bruke energien i selve byggene sammenlignet med å sende den ut på strømnettet for så å måtte kjøpe den tilbake. 
 
Skolen har totalt fem strømabonnement, og solenergien kan deles virtuelt mellom disse. Hvert abonnement kan motta maksimalt 100 kW. Er produksjonen større enn dette, kan overskuddsstrømmen selges ut på strømnettet. 
 
Anlegget er også rigget for fremtidig bruk av batterilagring, og det jobbes fortløpende for å se hvilke løsninger som passer best.  
- Vi vurderer fortløpende ny teknologi og ser hvilke løsninger som passer best til ulike lokasjoner, sier Bergman.  

Kontaktperson:
Anna I.E. Bergman Risvoll
Daglig leder i Grønt Hjerte AS
anna@gronthjerte.no
93 28 00 37