Tusenvis av gamle teglsten fra en nedlagt margarinfabrikk vil pryde en 800 kvadratmeter stor vegg på Cissi Klein videregående skole når den står ferdig til skolestart 2025. Men steinene er bare en liten del av alle ombruksmaterialene som brukes på skolen.
60.000 teglstein
Alt er i rute med byggingen av Cissi Klein videregående skole i Trondheim. Over 160 personer jobber nå på den nye skolen som åpner til høsten. En spesiell vegg er også i ferd med å bli ferdig. Det er på 800 kvadratmeter og består av nesten 60.000 teglstein. Og det er ikke hvilken som helst teglstein. De kommer nemlig fra den gamle margarinfabrikken på Buran i Trondheim.
Teglsteingsveggen på den flunkende nye skolen blir uten tvil et blikkfang for de mange elevene og lærerne som skal ta i bruk skolen.
Men veggen med gammel teglstein er imidlertid bare én av mange tiltak når det kommer til ombruk av materialer som en gang har hatt en funksjon i andre bygg.
Kulturhus og Britannia hotel
Prosjektleder i Trøndelag fylkeskommune, Hege Herdlevær, sier det selvfølgelig hadde vært billigere å bruke “vanlig” teglstein, men ved å bruke teglstein fra et bygg som er revet bidrar en til at disse steinene ikke kastes.
- Dette er ikke noe vi sparer penger på, med det det er viktig at vi har klart å bane vei her gjennom denne piloten. Vi ser nå at det er flere som tenker som oss og vil bruke ombruksmaterialer og restmaterialer fra andre bygg, sier hun.
I tillegg til de mange teglsteinene som nå har blitt en dekorativ fasade, vil Cissi Klein videregående skole få gjenbruksmaterialer fra en rekke ulike bygg. Det er blant annet fliser fra Nidarvoll skole, skifer fra Byåsen skole, overskuddsplater fra kulturhuset i Steinkjer, eikeplater fra et helsehus på Levanger og marmorflis fra Britannia hotell. For å nevne noe.
Mer rift om gamle materialer
Det er Veidekke som er entreprenør på Cissi Klein videregående skole. Bærekraftsleder Camilla Nørholm Harsjøen sier hun er godt fornøyd med at Trøndelag fylkeskommune ser verdien av ombruk.
- Fylkeskommunen har sagt ja til nesten alt av ombruksmaterialer som vi har foreslått. Det er ekstremt positivt, sier hun.
Ifølge Harsjøen er det en markant økning av restmaterialer i nye byggeprosjekter enn hva som var tilfelle for noen få år siden. Dette har ført til stor etterspørsel, og i dag det er faktisk rift om denne typen materialer. Samtidig krever det mer planlegging om en skal bruke denne type materialer i nybygg.
- Vi er avhengige av et riveprosjekt som har samme tidslinje som byggeprosjektene vi jobber i. Å mellomlagre materialer før vi skal bruke dem koster naturlig nok penger, sier Harsjøen.
Ferdige til jul
To murere jobber et stykke opp på teglsteinsveggen denne dagen seint i september. Går alt etter planen blir veggen ferdig til jul. Murer Espen Skaget i Murmester Bugge AS sier det tar litt lenger tid å mure med teglstein av denne typen. Flere av steinene er naturlig nok merket av vær og vind gjennom nesten hundre år.
- Vi murer på samme måte som med ny stein, men vi må se litt mer på disse steinene og passe på å legge den fine siden ut, sier han.