Det var god stemning i fylkestingssalen i Trondheim da forfatter Anne B. Ragde mottok kulturprisen 11. desember.
Prisen ble delt ut av fylkesordfører Tomas Iver Hallem under fylkestinget.
– Du får prisen fordi du gjennom mange gode bøker har underholdt oss, og vist oss menneskelivet på godt og vondt. Tusen takk for dine mange bidrag til trøndersk kultur, sier Hallem.
Det var en begeistret Anne B. Ragde som tok imot prisen.
– Jeg er veldig, veldig glad. Folk sier at jeg er veldig produktiv. Jeg sier at jeg ikke er det. Jeg har hele året på meg til å skrive, så det er ikke noe problem, når jeg har skrevet i såpass mange år og har all min tid til disposisjon, sier Ragde.
En mester i å skildre menneskelige relasjoner
Hallem la vekt på at Ragde i nærmere 40 år har gledet nordmenn med sitt forfatterskap, som er preget av en unik evne til å skildre menneskelige relasjoner og livets kompleksiteter, med både humor og alvor. Hun har skrevet en rekke bøker i ulike sjangre: krim, humorbøker, barnebøker og store, brede romaner.
Ragde er kjent for sin frittalende og ofte frekke stil, noe som har gjort henne til en elsket og respektert forfatter. Hun ble kjent for hele Norge i oktober 2007 med TV-serien "Berlinerpoplene", basert på hennes første bok om Neshov-familien.
Deler om selvopplevd hjerneslag
I Ragdes nyeste bok fra 2024, som har tittelen "Hennes siste fantastiske dager", skriver hun om å bli rammet av hjerneslag, noe hun opplevde selv for 5-6 år siden.
Ragde fortalte at det var en bok det ikke var enkelt å begynne på, og at hun skrev to andre bøker etter hjerneslaget før hun begynte på den.
– Det satt litt langt inne å begynne å skrive om det. Det er faktisk ingen som har skrevet om slag og som har hatt det selv, bortsett fra Anne Karin Elstad og meg. Den er morsom og ikke en sidleppa sykdomshistorie, understreker Ragde.
Hjelper oss å forstå livet
Mange av Ragdes andre bøker har også et innslag av det selvopplevde og hennes egen families historie. Det begynte med "En tiger for en engel" i 1990 som var hennes første roman. Her skrev hun om åtte år gamle Lotta og om hennes opplevelse av foreldrenes skilsmisse.
Forholdet mellom jeg-personen og mor og mormor er tema i flere av bøkene, som "Arsenikktårnet" (2001), "Jeg har et teppe i tusen farger" (2014) og "Muttra og meg" (2022).
– Ragde er kjent for sin evne til å sette ord på livets oppturer og nedturer, og hennes bøker gjør det lettere for oss å forstå livet, sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem.
Om kulturprisen
Kulturprisen består av en plakett og 50 000,- kroner.
Juryen i 2024 bestod av fylkesordfører Tomas Iver Hallem, fylkesvarordfører Pål S. Eiden, leder hovedutvalg kultur Jan Grønningen, nestleder hovedutvalg kultur Bente Estil og opposisjonsleder Hanne Bjørnbet.
Dette er det sjuende året Trøndelag fylkeskommune deler ut kulturprisen. Prisen har to forgjengere i de tidligere fylkeskommunene, med start i 1976 i sør og 1982 i nord.
Totalt har rundt 90 hederspersoner fra trøndersk kulturliv mottatt prisen, inkludert ildsjeler, inspiratorer, initiativtakere og utøvere i eliteklassen.