500 micro:bit-sett klare for bruk i trønderske bibliotek

Pernille Myhre Johannessen og Vilde Valør viser frem hjertene som de har laget. Foto: Mona Jønvik Andersson
Pernille Myhre Johannessen og Vilde Valør viser frem hjertene som de har laget. Foto: Mona Jønvik Andersson

Trøndelag fylkeskommune ønsker å øke interessen for programmering og teknologi. Nå har 500 sett med mini-datamaskinen micro:bit blitt sendt ut til trønderske bibliotek.

Micro:bit er en datamaskin i lommeformat som du kan programmere, tilpasse og kontrollere for å sette dine digitale ideer, spill og programmer ut i livet. Nå har de 38 folkebibliotekene i Trøndelag fått sett for utlån.

- Målet med prosjektet er at alle skal ha tilgang til utstyr for digital lek og læring nært der de bor. Vi håper dette kan vekke interesse for koding og digital teknologi, forteller Tore O. Sandvik, fylkesordfører i Trøndelag.

Under Girl Tech Fest, som er en dag hvor jenter får utforske hva teknologi kan brukes til,  fikk 5. klassinger prøve micro:bit for første gang. 

- Dette var veldig gøy og spennende. Vi kan blant annet programmere micro:biten slik at den viser navnet vårt og lage blinkende hjerte, forteller Pernille Myhre Johannessen og Vilde Valør fra Nyborg skole.

Elisabeth Sistiaga- Nielsen og Filippa Storset synes også dette er interessant, og ikke så vanskelig å lære seg om de først hadde trodd. 

-  Vi har funnet ut hvordan vi kan sende beskjeder til hverandre, og også å spille stein, saks og papir, forteller Filippa.  Dette var spennende, jeg har lyst til å jobbe med programmering og teknologi når jeg blir voksen, legger Elisabeth til. 

Microbit-settene kan nå lånes på alle folkebibliotekene i hele Trøndelag. 

I microbit-settene er det også en Bitbot XL, som er en to-hjuls robot. Den har også en rekke funksjoner som styres av micro:biten.
I microbit-settene er det også en Bitbot XL, som er en to-hjuls robot. Den har også en rekke funksjoner som styres av micro:biten.

Liten datamaskin i stor satsing

Prosjektet er finansiert med regionale utviklingsmidler, og kom i stand gjennom samarbeid mellom Seksjon næring og Trøndelag fylkesbibliotek. Trøndelag fylkeskommune lener seg på den store nasjonale satsingen Super:bit.  

Gjennom den teknologiske skolesekken har NRK, vitensenterforeningen og Lær Kidsa Koding sammen gjennomført et felles prosjekt for å lære barn og unge programmering. Denne satsingen kalles super:bit.  I Trøndelag er det Vitensenteret i Trondheim som har oppgaven med å gi kurs og opplæring til lærere og elever på 6. trinn på alle skoler i Trøndelag. Målet er å skape basis programmeringsforståelse hos kommende generasjoner i norsk skole i tråd med nye læreplaner. I disse elevøvelsene er micro:bit og en kjørende robot sentralt.

Trøndelag fylkeskommune ønsker å bidra til å gjøre materiell for programmeringsopplæring mer tilgjengelig,  og som et supplement til det nasjonale Super:bit prosjektet har fylkeskommunen tilbudt folkebibliotekene i Trøndelag micro:bit sett for utlån. 

Micro:bit er en liten datamaskin uten tastatur. Den har sensorer som lar den registrere sine omgivelser og teknologi som lar barn utforske tingenes Internett. micro:bit har ledlys som fungerer som en enkel skjerm, tre knapper, temperaturmåler, lysmåler, akselerometer, radiokommunikasjon blant annet blåtann. Micro:bit kan programmeres fra nettleseren på en datamaskin eller mobiltelefon ved hjelp av enkel blokkprogrammering eller Python, et fullvoksent programmeringsspråk som brukes til utvikling av avansert programvare.

Les mer her: https://web.trondelagfylke.no/trondelag-fylkesbibliotek/bibliotekutvikling/microbit/ 

 

 

Kontaktpersoner: