Trøndelag fylkeskommune har vedtatt å støtte Fremtidens Industri gjennom et treårig europeisk romfartsnettverk.
– FI (Fremtidens Industri) er en del av spydspissen innenfor teknologiutviklinga i Trøndelag. Nasjonale samarbeid er viktigere enn noen gang, da er det bra at et stort innovativt klyngenettverk som FI deltar i utviklinga av viktig romteknologi som satellitter og GPS.
Det sa Ingvill Dalseg under hovedutvalgsmøtet 19. mars, hvor politikerne enstemmig vedtok å finansiere Fremtidens Industri gjennom regionale utviklingsmidler. I prosjektet får Fremtidens Industri en rolle i det viktige romfartssamarbeidet som skjer i Europa.
Ser et økende behov
Norge er medlem av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, som arbeider med satellittbasert kommunikasjon og navigasjon. EU ønsker at europeiske forskningsinstitusjoner og næringsliv i større grad skal utvikle denne teknologien selv, for å redusere avhengigheten av amerikansk infrastruktur i verdensrommet. Dette vil også bidra til å minske avhengigheten av ikke-europeiske komponenter til utviklinga av denne industrien.
Nå ønsker det nasjonale nettverket ESA BIC (European Space Agency Business Incubation Centre) som ledes fra Kjeller, at nettverket skal dekke hele landet. Fra Trøndelag har nå Fremtidens Industri fått 3 millioner kroner for å ha en treårig rolle i nettverket.
Hjelp til EU-kvalifisering
– Trøndelag har sterke teknologimiljøer med bedrifter innen romteknologi, og bransjen opplever rask vekst og utvikling. FI sin rolle i dette prosjektet vil være av stor betydning for videre utvikling og internasjonalisering av trøndersk næringsliv og bedrifter innen romfart og romfartsteknologi, sier Dalseg.
Fremtidens Industri skal veilede trønderske bedrifter innen romferdsteknologi til å kvalifisere seg for EU-programmer. Bedrifter som tas opp i ESA BIC får økonomisk støtte, teknisk ekspertise, og tilgang til ressurser og fasiliteter fra ESA. Tilgangen til europeiske nettverk vil også kunne gagne tilgrensende bransjer som forsvar, sikkerhet, IKT, overvåkning, samt klima- og miljøovervåkning.
Prosjektet varer fra 2025-2027 og har en total ramme på 6 millioner kroner.