Fylkeskommunen jobber både internt og ut mot eksterne aktører for å redusere plastbruken, bedre plasthåndteringen, utvikle sirkulære løsninger og rydde opp plast på avveie. Fylkespolitikerne mener det er viktig at fylkeskommunen tydeliggjør og ytterligere styrker vårt systematiske arbeid på dette området.
Handlingsplan for plastreduksjon.
Fylkestinget vedtok i juni 2022 (sak 47/22) følgende:
- Trøndelag fylkeskommune gjennomfører flere tiltak knyttet til rydding av plastavfall med utgangspunkt i eksisterende strategier, handlingsplaner og gjennom ulike støtteordninger (samarbeid om rydding av herreløst avfall og kartlegging av plast). Det anses likevel som nødvendig å utarbeide en egen handlingsplan for plast i Trøndelag.
- Det er av stor betydning å sikre akseptabel etterbruk av gummigranulat. Kommuner og idrettslag bør sørge for sikker og miljøvennlig lagring og deponering av granulatet slik at spredning i størst mulig grad kan forhindres.
- Landbruksplast er en stor utfordring og må ses særskilt på. Trøndelag fylkeskommune vil forsterke informasjonen rundt ordningen for kartlegging av landbruksplast, og koordinere en forsterket innsats mot plast på avveie fra landbruksaktivitet i Trøndelag.
- Utrede utfasing av engangsartikler i plast i hele den fylkeskommunale virksomheten.
Fylkeskommunens målsetting.
Trøndelag fylkeskommune skal bidra til å oppfylle visjon og målsettinger nedfelt i Norges planstrategi, Regional strategi for klimaomstilling og Regional strategi for verdiskaping.
Trøndelag fylkeskommune skal arbeide for å:
- hindre spredning av plast i naturen
- bedre avfallshåndtering, øke materialgjenvinning og fremme miljøvennlig næringsutvikling
- sikre kunnskapsutvikling av erstatningsprodukter for plast og sirkulære løsninger
- redusere plastforbruket og fase ut engangsplast i egen organisasjon
Handlingsplanen for plastreduksjon legger føringer for hvordan fylkeskommunen skal jobbe for å oppfylle denne målsettingen.