Vinneren av folkehelseprisen 2022 er kåret

To menn, en av de holder i en innrammet pris, den andre holder et innrammet bilde.
Odd Håpnes (t.v) vant folkehelseprisen 2022 for sin innsats innenfor kultur og helse- Prisen ble delt ut av Steinar Krogstad, leder i Folkehelsealliansen i Trøndelag (t.h).

Odd Håpnes mottok folkehelseprisen 2022 for sin utrettelige innsats med folkehelsearbeid i Trøndelag gjennom mange år. Håpnes har vært daglig leder ved Nasjonalt kompetansesenter for kultur, helse og omsorg siden senteret ble etablert i 2014 og til han gikk av med pensjon i fjor.

Prisen ble delt ut under Folkehelsekonferansen arrangert av Folkehelsealliansen 7. oktober på Campus Røstad, Levanger (Nord universitet), hvor Trøndelag fylkeskommune er medarrangør.

– Håpnes har satt fagfeltet kultur og helse på dagsorden nasjonalt og har også utviklet et stort internasjonalt forskernettverk innen kultur og helse, sier leder for Folkehelsealliansen i Trøndelag, Steinar Krokstad.

Krokstad trakk også fram at Håpnes hadde stått i spissen for det viktige politiske og strategiske arbeidet for å sikre etablering og finansiering av det nasjonale kompetansesenteret som i dag har fem partnere:

 

  • Levanger kommune
  • Trøndelag fylkeskommune
  • HUNT forskningssenter NTNU
  • Helse Nord-Trøndelag HF
  • Nord universitet.

Sammenheng mellom kultur og helse

Da Håpnes startet sitt arbeid for å fremme kunnskap om kulturlivets betydning for folkehelsa, var skepsisen betydelig, både i kultur- og helsesektoren. Etter hvert har flere og flere fått øynene opp for mulighetene ved å bruke kulturelle virkemidler for å styrke vår helse og livskvalitet.

– I dag tas det som en selvfølge at kultur er helsebringende både for den enkelte, for pasienter, for elever i skolen, for folk i arbeidslivet og i helse samfunnet, sier Krokstad.

Håpnes har også vært pådriver for å legge til rette for forskning på fagfeltet, og deriblant få kultur og helse inn som en del av Helseundersøkelsen i Trøndelag (HUNT) i HUNT3 i 2006-2008 og HUNT4 i 2017-2019.

Data fra HUNT viser at folk som deltar i kulturlivet har bedre helse, bedre livskvalitet, mindre angst og depresjon, og data tyder også på at kulturdeltakelse påvirker levealderen positivt.

Gjennom sin utrettelige innsats gjennom mange år, har kandidaten hatt stor betydning for folkehelsearbeidet i Trøndelag ved å sette kultur og helse på dagsorden.

I statuttene for Folkehelseprisen står det at «prisen er en anerkjennelse som gis på grunnlag av betydelig innsats innenfor folkehelsearbeid. Folkehelseprisen skal være en stimulans og har til hensikt å skape økt oppmerksomhet om folkehelsearbeid. Folkehelseprisen skal gå til en enkeltperson, en gruppe mennesker eller en enhet som for eksempel en institusjon, en avdeling eller en organisasjon og er en honnør til en innsats utenom det vanlige. Det kan være en «hverdagshelt» som gjør et stort arbeid i det stille, eller en virksomhet som gjennom sitt virke fremviser nytenkning og engasjement som kommer folkehelsen til gode».