- Gleder meg til å gå på jobb hver dag

Bilde av personer i tannklinikk.
En suksess: May Hatling (foran) på et de mange behandlingsrommene på Steinkjer tannklinikk. I stolen bak sitter fylkestannlege Bjørnar Hafell. Ved siden av ham sitter Stein Tessem i Nord-Trøndelag Tannlegeforening og hovedtillitsvalgt for Tannhelsesekretærenes Forbund, Christiane Bogott (Foto: Håvard Zeiner, Trøndelag fylkeskommune).

I 2020 fikk May Hatling (32) fra Steinkjer beskjed om at hun sannsynligvis ikke ville klare å jobbe hver dag. I dag jobber hun som tannhelsesekretær på heltid.

I 2016 gikk May Hatling gjennom en stor operasjon. Året etter, i 2017, fikk hun diagnosen fibromyalgi. Hun var naturlig nok tappet for energi, og mål nummer én var å bli frisk.

Fra høsten 2020 ble hun sykmeldt fra jobben som kokk. Det skulle ta over tre år før Hatling kom tilbake til arbeidslivet. I dag er hun fortsatt ikke helt frisk, men frisk nok til å jobbe.  

Vellykket speed date 

- Flere av legene jeg var i kontakt med da jeg var syk sa det var lite sannsynlig at jeg ville komme tilbake til arbeidslivet, sier hun. 

Men slik skulle det heldigvis ikke gå. Gjennom god oppfølging av Nav Trøndelag fikk Hatling tilbud om en intensiv utgave av tannhelsesekretærutdanningen.  
- Det var saksbehandleren min hos Nav som mente jeg burde prøve dette, sier hun. 
Hun startet på utdanningen i august 2022 og nå, våren 2024, er hun autorisert tannhelsesekretær og jobber på Steinkjer tannklinikk. 
Siden hun startet på utdanningsløpet som tannhelsesekretær i 2022 har det meste fortsatt å gå oppover for Hatling. Det hele startet med en jobb-speedate for tannhelsesekretær-utdanningen.
“Daten” ble vellykket, og Hatling ble plukket ut som aktuell kandidat til utdanningen. 

Tannhelsesekretær May Hatling. Bilde
Kom seg i jobb igjen: Takket var en god lege, stå på-vilje og et godt utdanningsopplegg har May Hatling (32) kommet seg ut i arbeidslivet igjen. I dag jobber hun i full stilling på Steinkjer tannklinikk (Foto: Håvard Zeiner, Trøndelag fylkeskommune).

Prekært behov for tannhelsekretærer 

Den store mangelen på tannhelsesekretærer startet for flere år siden. I oktober 2019 tok Nav Trøndelag kontakt med lederen i Tannhelsesekretærenes Forbund, Christiane Bogott. Hun jobber til daglig på seksjon tannhelse i Trøndelag fylkeskommune. 

Årsaken til møtet var den prekære mangelen på tannhelsesekretærer i Trøndelag. Noen måneder senere, i februar 2020, ble det signert en samarbeidsavtale mellom Nav, Tannhelsesekretærenes Forbund og Tannlegeforeningen i Trøndelag. Avtalen gikk i korthet ut på å kvalifisere autoriserte tannhelsesekretærer. 

Nesten alle har fått jobb 

I dag har ordningen blitt en suksess. Av de 24 personene som har fullført utdanningen siden oppstarten i 2020 har 22 fått seg jobb, enten hos en offentlig- eller privatpraktiserende tannklinikk. Den intensive tannhelsekretær-utdanningen tar halvannet år å gjennomføre og foregår både fysisk og digitalt. Og høsten 2024 starter kull nummer tre. Utdanningen skjer på flere videregående skoler i Trøndelag samt på ulike tannklinikker i hele fylket. Bogott legger uansett ikke skjul på det til tider har vært krevende å få videreført utdanningsløpet. 

- Vi tillitsvalgte har jobbet hardt for dette, sier hun. 

Mange går av med pensjon  

Årsaken til at det mangler så mange tannhelsesekretærer i Trøndelag er at en tredjedel av fylkets tannhelsesekretærer vil gå av med pensjon innen 2032. Det viser tall fra ansattoversikten i Trøndelag fylkeskommune.  

De nyutdannede tannhelsesekretærene er naturlig nok svært populære på jobbmarkedet, og Bogott sier at prosjektet er en vinn-vinn-situasjon for begge parter.  

- Her kommer folk som har stått utenfor arbeidslivet ut i jobb, samtidig som tannlegekontorene får viktig kompetanse på plass. Vi er veldig glade for at vi har fått til dette samarbeidet med Nav, sier Bogott.  

Hun får støtte fra fylkestannlege i Trøndelag fylkeskommune, Bjørnar Hafell.  

- Å ha tannhelsekretærer i våre tannklinikker er naturlig nok svært viktig. Dette samarbeidet bidrar til at vi kan gi gode tannhelsetjenester til innbyggerne i Trøndelag, sier Hafell.  

God oppfølging  

Det er Nav som plukker ut kandidater de mener passer inn i utdanningsløpet. Deretter følger et informasjonsmøte og intervju med aktuelle kandidater.  
 
Prosjektet med Nav har så langt vært en stor suksess, og mye av suksessen skyldes at elevene får god oppfølging av kvalifiserte lærere samt mye praksis. 

Stein Tessem i Nord-Trøndelag Tannlegeforening lovpriser ordningen. 

- Uten ordningen hadde det vært vanskelig å få nok tannhelsekretærer. Da måtte vi tatt inn ufaglærte og lære opp disse. Denne utdanningsordningen er helt suveren. Det kan jo ikke bli bedre når de som går fra ikke å ha jobb får jobb, sier han. 

Tenkte ikke på å bli tannhelsesekretær 

Selv hadde ikke May Hatling noe tanker om å bli tannhelsesekretær før hun fikk muligheten til å ta utdanningen.  
- Jeg var selv over snittet lite begeistret for å dra til tannlegen, sier hun. 
Men utdanningen gikk bra, og noe av det beste med utdanningen var ifølge Hatling at den har en god miks mellom teori og praksis. 

- Da jeg startet her i full stilling 1. januar i år var det som jeg hadde jobbet her en stund allerede. Jeg kjente jo mange av de jeg skulle jobbe sammen med, sier hun. 

I dag stortrives hun i jobben som tannhelsesekretær.
  
- Jeg gleder jeg meg til å gå på jobb hver dag, og det beste med jobben er å oppleve de som kommer inn her med tannlegeskrekk og som går ut igjen glade, sier hun. 

FAKTA 

Tannhelsesekretær 

Tannhelsesekretæren assisterer tannlegen, og har hovedansvaret for hygienen og smittevernet på tannklinikken. Tannhelsesekretæren assisterer tannlegen i alle typer behandling, og må ha gode kunnskaper om anatomi, fysiologi, patologi, materiallære og tanninstrumenter. Du må ha autorisasjon for å jobbe som tannhelsesekretær. Dette får du gjennom Helsedirektoratet etter endt utdanning.
Tannhelsetjenesten i Trøndelag fylkeskommune består av 52 tannklinikker, 

Kilde: Utdanning.no og Trøndelag fylkeskommune